Sunday, April 24, 2011

FITRAH INSANI

ASSALAMUALAIKUM..

Kata orang.. Jatuh cinta nie lumrah kehidupan. setiap orang pasti merasa.. ditinggal..atau kita yang tinggalkan. tu dah jadi perkara biasa. dah jadi adat dunia. dunia nie memang pelik..lagi kejam klau kita terlalu alpa. saya rasa saya sekarang dah xkisah pasal bnda2 nie smue. ada cinta atau tak pada insan yang berlainan jantina. saya rasa benda tu macam membosankan.

sekarang nie. rasa macam nak bawa diri jauh-jauh. FB setakat buka dan biarkan je. kalau bosan tahap dewa. tutup dan tidur..tunggu masa untuk deactivatekan je..tapi bila masanya nk mula??..rasa bosan yang melampau. pastu xda yang menarik. walaupun banyak yang menarik sebenarnya akhir2 nie kat FB..begitu juga nk tdo..almost 2 weeks da kot..asal nk tdo je..slalu je tnya diri sndiri..tidur nie saya nk mimpi apa??topik apa yang best??..hmm..terukkan??..blh kata imsonia jgk la..da lama xdtg..tbe2 dtg mendadak mcm nie..agak teruk juga..tapi 1 cara nk ubatinya tnpa perlu amek pil tdur..or apa2 je la kan..ialah berzikir..percaya atau tidak..cubalah buat skali ya..pastu amalkan..insyaAllah..sekejap saja anda akan tertidur lena smpai ke pagi..

skrg dekat fb..yang buat saya bosan ialah.. kawan2 dok tunjuk gmbar pakwe masing2.. pastu ada jugak yg dok mencarut kat bkas pakwe or bkas makwe..pelik plok..dulu beria-ia bercintun tunggang terbalik sumpah setia..pastu..terus terbalik dunia..dok gaduh sama sndiri..dok ngata keburukan masing2..ishhh..nie nk bg satu ayat nie..mengoooooooom!!..masa suka puji melambung..masa benci sumpah seranah segunung.. xda sivik punya orang..ishhh..sy paling benci org2 mcm nie..org yg slalu prasan dye bagus..pastu nk gtaw satu dunia..alkisah bergabung ibarat "super saiya dlm dragonball" n pecah belah mcm "batu belah batu bertangkup"..xmaluuu kewwww???..

nie apa yg saya nk kata psl fitrah insani ialah..masing2 ada rasa cinta..tu xsalah..xda sebarang permasalahan kat situ..tapi skrang yg jadi masalah..cinta pada manusia dah melebihi segala2nya..kadang kita lupa pada konsep kun fayakun..kita xtrima setiap kejadian dengan penuh redha..klau susah or sedih..baru ingat Allah S.W.T.. tgh hangat bercinta dlu..ewwwwww..mcm2 ayat keluar..xsenonoh pun ada..hmm..agak sedih disitu..

lagi 1. hmm.. sikap memilih dikalangan orang2 kita. klau boleh smue nk yg cantik2..tapi apa bagusnya punya rupa cantik tapi perangai mcm sampah??..ce crite..ce crite..kot2 blh la sy tahukan..haha.. ada 1 wall knlan kwn sy. dye dok mengata basi kat seorang bdak pmpuan yg dok minat dye..ramai2 plok tu..rasa mcm nk masuk sound je.. tu la zaman skolah dlu xmaw amek sivik edu.. sbb tu jd mcm nie..mcm2 dye dok kata kat dak pmpuan tu.. agak teruk jgak la. bagi saya apa kes la korang nk mengata dak pmpuan tu??.. baik sgt ke korang??..sempurnakah??hoho.. ko tu muka pun xda la ensem sangat kan..setakat blaja taraf tetttttttttt..xda guna jgk..nilai hormat dah hilang. bangga dengan rupa wat ape???..nafsu je smuenya.. dan sy nk wat jahak skit nie..padan muka ko sbb makwe ko bru je tggalkan ko 2hri lpas..bbrapa hri slpas ko dok puji dye n ko hangitkan dak pmpuan tu kat wall ko kan..jadi..sila nilai diri masing2 smula okepp..sbb tu byak berlaku kepincangan rumah tangga zaman sekarang. sbb ramai yg lebih suka pilih rupa yang cantik, kiut miut drp perangai baik tapi rupa sederhana.hmm..fikir2kan ya..chowww dlu..wsalam..

3 comments:

ieka said...

woooo... syimah... 2 la reality kehidupan.. if ika ade je kwn yang suka berckp xelok.. mau ika bloc je... tkot makin tambah power mata je.. 2 adat dunia syimah..

Syima Adilla said...

kan..tu la pasl..geram taw..kesian dak pmpuan tu..tp syimah xknal la plok sape kan dak pmpuan tu..hmm..xpe la..Allah S.W.T. da balas dah kat dia..kita berdoa je kita xjd n dijauhkan drp perkara mcm tu..insyaAllah..

PùRpLè ReEn said...

cinta..topik yang menarik untuk dibincangkan apatah lagi untuk dialami...:)
i guess semua tak berkisar tentang cinta..memang ia satu perasaan luarbiasa nikmatnya tapi kekadang boleh memerangkap kita dalam nyata dan dalam tak sedar sebenarnya
hmm
pasal lelaki yang cas bagus ni, what can i say..maybe they have looks with no brain or dignity
kalao dia ada package yang baik, pasti semua wanita akan mrk hormati dan menjaga hati kecil kaum penyayang kami ini,..cheewah..
dah puji kaum sendiri dah ni...haha
betul apa..kan2..:p
tangan yang menghayun buaian jangan disangka tidak boleh menggegarkan dunia...huhu :)

Thanks!!

'Allah!
Ana fi duaa' Anta fi jawaab. Lau Anta ma fi jawaab, ana fi musykillah.'

( Ya Allah! Aku punya permohonan kpd-Mu dan Engkau-lah yg menerima doaku.Jika Engkau x memperkenankan doaku nescaya aku akan ditimpa masalah).. Amin..